BAHAN-BAHAN ( dalam 100 keping )
* 250 gm (1 buku) butter
* 1 cawan gula halus
* 2 biji telor
* 1 sudu teh esen vanila
* Tepung gandum secukup adunan
* 125gm cokolat masak
* 25gm shortening
* 25gm butter/margerin
* 2 sudu makan susu segar
CARA-CARA :
1. Pukul butter dan gula sehingga sebati
2. Masukkan vanilla essence serta telur dan kacau hingga sebati
3.Masukkan tepung sedikit-sedikit sehingga ia menjadi doh (sehingga adunan tak lekat di mangkok)
4.Canai adunan agak2 ketebalannya.
5.Terap menggunakan cetak kuih tart.
6. Bakar dengan gas mark 4 selama lebih kurang 20 minit atau hingga kekuningan.
7.Sementara tart sejuk, masukkan semua bahan dalam mangkok.
8.Masukkan ke dalam microwave selama 1 atau 2 mins.
9.Keluarkan dari microwave dan kacau hingga sebati.
10. Ambil sedikit cokolat yang telah cair dan letakkan ke atas tart yang telah sejuk.
11.Boleh dihiaskan dengan manik jika suka.
HELLO 2022!
2 years ago
No comments:
Post a Comment