BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »
.dis blog is all ab0ut my *favourate* f0od.
.time to cook! lets g0!.
..

♥ since 4 jan 2010 ♥

web counter

Sunday, January 24, 2010

kek puding karamel..



GULA KARAMEL

- 1 cawan gula
- 1 cawan air


UNTUK ADUNAN PUDING
- 1 tin susu cair (boleh jugak nak ganti ngan fresh milk tapi mis tak suka guna yg full cream tue, it's too milky...muakss)
- 4-5 biji telur (sape suka telur lebih ley tambah lagi...hee)
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 3 sudu kecil gula (kalau sape suka manis ley lebihkan sket tapi jgn lebih banyak sgt coz gula karamel tue da manis..nant kena diabetes =P)


CARA-CARANYA :

1- Mula-mula buat gula karamel tue.. Cairkan gula dengan api sederhana.. gula nie kena kacau selalu sampai la sume gula tue cair n jadik warna coklat. Jangan sampai gula tue over hangus or terover pucat.. nant karamel tak cantik n rasa pun tak sedap.. =)

2- Bila da tukar warna coklat, perlahankan api n terus masukkan air (prepare air tue siap2 kat tepi). take care tau masa masukkan air nie..nant gula tue melotop..=)

3- Lepas da masuk air, besarkan semula api n kacau2 sampai gula dan air tue larut sebati.

4- Kemudian masukkan gula karamel tue kat dasar acuan/loyang untuk dibakar (bekas tahan panas). Sejukkan dulu pada suhu bilik then keraskan karamel nie dalam peti beku tue..


sambil tunggu tue kita buat adunan puding...

1- Masukkan jek semua bahan untuk puding dalam pengisar (blender) or pengadun (mixer).

2- Kemudian adunkan bahan2 tue sekejap jek.. jaz supaya bahan tue tersebati. Jangan sampai kembang... ketepikan then tunggu sekejap sampai gula sejuk sikit.

3- Sementara tue, sediakan dulang pembakar yang diletakkan air dalam oven (alamak tak tau la pe nama teknik nie.. heh)

4- Bila da ok, perlahan-lahan tuang adunan puding dalam acuan gula karamel tadi.

5- Masukkan dalam oven yang beralas dulang pembakar yang ada air tadi dan bakar dengan suhu 160-180 darjah celcius, lebih kurang 40 minit.

6- Then tunggu sambil tengok tv..=D

7- Bila da cukup 40 minit try cucuk ngan garfu tgk da masak ke tak.. hahaa.. klu dah kompem masak then sejukkan sekejap pada suhu bilik.

8- Bila da sejuk, terbalikkan puding ni pada dulang yang leper (better keluarkan dulu air gula karamel tue supaya senang nak terbalikkan)

9- Sejukkan dalam peti ais.. sila menunggu dengan sabar...

10- nyum2 yummy!! jom makan.. =D


JOM MAKAN... ngeeee..





lots of lurve from messy..

7 comments:

joegrimjow said...

dulu jual puding
lakuuu

* mEsSy * said...

puding ape lagik ek ader??
ingt nak try.. :)

aisha wUtevA!! said...

waahhhh..
sedapnye!!
tp mals nak buat.
tolong buat boleh??
pleze2!! haha

* mEsSy * said...

nak buat puding kjap jer.. bole2.. datang penang yer.. :)

eija ^_^ said...

simple cara dia nak try laa hehe

* mEsSy * said...

mmg simple jerk..

sng sgt2..

:)

farysa said...

nk try buat puding karamel ni
tp xphm la part karamel tu
5 sudu besar gula kan?tapi gula apa?