BAHAN-BAHAN :
*500 gm tepung gandum
*4 mangkuk santan (diambil daripada 1½ biji kelapa)
*2 cawan gula
*2 biji telur ayam
*½ cawan jus pandan
*Sedikir garam
*Sedikit minyak
CARA-CARA :
1 : Ayak tepung gandum ke dalam mangkuk.
2 : Pukul telur dengan gula hingga kembang.
3 : Kemudian masukkan ke dalam mangkuk tepung.
4 : Masukkan juga sedikit garam, santan dan jus pandan.
5 : Setelah itu, adun hingga rata dan sebati.
6 : Pastikan tepung adunan tidak berbiji.
7 : Sapukan acuan dengan sedikit minyak.
8 : Panaskan acuan sebentar, kemudian tuangkan adunan tepung tadi ke dalamnya.
9 : Setelah itu, bakarlah hingga masak.
10 : Setelah masak, sejukkan dahulu sebelum dipotong.
>> mase bakar bingka, wajib tutup acuan. jangan lupe tutup dan letakan sedikit bara (arang) bagi menjadikan bingka lebey sedap!!
No comments:
Post a Comment