BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »
.dis blog is all ab0ut my *favourate* f0od.
.time to cook! lets g0!.
..

♥ since 4 jan 2010 ♥

web counter

Wednesday, January 27, 2010

bingka tepung



BAHAN-BAHAN :

*500 gm tepung gandum
*4 mangkuk santan (diambil daripada 1½ biji kelapa)

*2 cawan gula

*2 biji telur ayam

*½ cawan jus pandan

*Sedikir garam
*Sedikit minyak



CARA-CARA :

1 : Ayak tepung gandum ke dalam mangkuk.
2 : Pukul telur dengan gula hingga kembang.
3 : Kemudian masukkan ke dalam mangkuk tepung.
4 : Masukkan juga sedikit garam, santan dan jus pandan.

5 : Setelah itu, adun hingga rata dan sebati.

6 : Pastikan tepung adunan tidak berbiji.

7 : Sapukan acuan dengan sedikit minyak.

8 : Panaskan acuan sebentar, kemudian tuangkan adunan tepung tadi ke dalamnya.

9 : Setelah itu, bakarlah hingga masak.

10 : Setelah masak, sejukkan dahulu sebelum dipotong.



>> mase bakar bingka, wajib tutup acuan. jangan lupe tutup dan letakan sedikit bara (arang) bagi menjadikan bingka lebey sedap!!




lots of lurve from messy..

No comments: