BAHAN-BAHAN
- 4 biji pisang emas yang besar atau 3 biji pisang raja
- 45 gm gula pasir
- 30 gm tepung gandum (ayak)
- 3 sudu besar kelapa parut (dibuang kulit arinya) & sedikit garam
- 8 keping daun pisang anggaran
- 1 helai daun pandan (dipotong)
- 8 keping tiap-tiap satu
- 5 cm panjang jika suka
CARA PENYEDIAAN:
- Sediakan pengukus: Jerang secerak air untuk penambahnya.
- Sediakan daun pisang: Basuh & celurkan daun pisang dalam air yang panas atau layur di atas api.
- Keringkan atau lap daun yang lembut itu.
- Sediakan buahnya: Kupas pisang & lecek dalam mangkuk adunan.
- Campurkan gula,kelapa parut & tepung. Kacau rata-rata.
- Letakan sepotong daun pandan di atas sehelai daun pisang & bubuh 1 sudu daripada adunan itu memanjang & ratakan.
- Balut adunan itu dengan daun pisang & lipat kedua-dua hujung daun itu ke bawah supaya menjadi lipatan berukuran 12x11 cm.
- Letakkan dalam dulang pengukus & kukuskan selama 15-20 minit.
- Keluarkannya dari dulang pengukus & hidangkan dalam pinggan sama & panas atau sejuk.
No comments:
Post a Comment